Loading Events

« All Artists

Gilbert Herreyns

http://www.herreyns.com

°1943, Brussel – woont en werkt te Jesús/Ibiza

Als oud-leerling van Paul Delvaux en Jo Delahaut beoefent Gilbert Herreyns een schilderkunst voor haar oerelementen, abstract, waar onderwerp en middelen zich mengen.

De beoefening van de schilderkunst lijkt bij Gilbert Herreyns op ostentatieve wijze de zuinigheid van de middelen te vertellen, als een eerbetoon aan de geschiedenis. De werken zijn voor het merendeel olieverfschilderijen, waarbij zich evenwel soms toch ook de oude tempera techniek of andere hedendaagse hulpstoffen (zoals de alkyde harsen) voegen.

Ten overstaan van deze gewone materialen lijkt de alledaagsheid van het gebaar van de schilder evident. Lijnen of punten lijken de stempel te zijn van het instrument dat ze gedragen heeft, van de maat en de vorm van het penseel, van diens vermogen de kleur in te houden of los te laten. De herhaling van lijnen, punten, maar soms ook hun combinatie doen vlakken ontstaan, in min of meer complexe rasters naargelang het tijdstip van het werk. Aan dit parcours afgemeten, zie daar de affirmatie naar het eenvoudige, naar “zuiniger”, als rijkdom beleefd. Elke lijn of punt versmelt in een doeltreffend veld, in een intense trilling die de toeschouwer in de ontdekking meesleept en hem in een soort iconische kijk vasthoudt.

Deze kwaliteit van het kijken die een aantal schilders rond de jaren 20 inluidden, door Monet met zijn “Nympheas” opgewekt, door Rothko en enkele anderen voortgezet, daar wil Gilbert Herreyns zijn werken naartoe leiden. Gilbert Herreyns schildert een houding, een vitale keuze. Zijn gekleurde graffen zijn soetra’s, zijn schilderijen draaiende derwisjen, zijn poging een kosmogonie.

EXHIBITIONS IN THE GALLERY

  • There were no results found.
  • There were no results found.

februari 1999

GILBERT HERREYNS – RAYMOND E. WAYDELICH

27 februari 1999 - 28 maart 1999
anoukvilainartgallery, Bouquetstraat 132
Diepenbeek Limburg
3590 Belgium
+ Google Map
Find out more »
+ Export Events
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial