Loading Events

« All Artists

Koen Vanmechelen

http://www.koenvanmechelen.be

°1965, Sint-Truiden – woont en werkt te Meeuwen

Koen Vanmechelen is een sterk opkomend Belgisch beeldend kunstenaar. Zijn leven lang is hij in de ban van de kip en het ei. Als kind al kweekte hij kippen, bouwde hij kooien en op zijn kamer staat een broedmachine.

Sinds enkele jaren werkt hij aan het gigantische project The Cosmopolitan Chicken. Het verhaal begon officieel in 2000 in het dorp Watou, op de grens tussen Belgie en Frankrijk. In de tentoonstelling ‘Storm Center’ (curator: Jan Hoet) liet Vanmechelen de Belgische kip ‘Mechelse Koekoek’ kweken met de Franse ‘Poulet de Bresse’.

Inmiddels is The Cosmopolitan Chicken een wereldwijd kweekproject waarbij hij nationale en regionale kippenrassen kruist tot multiculturele bastaards. Want: als je niet ten onder wilt gaan, moet je kruisen over de grenzen heen. The Cosmopolitan Chicken raakt aan vele actuele maatschappelijke issues: genetische manipulatie, klonen, globalisatie, en multiculturaliteit.

The Cosmopolitan Chicken is een gedurfd en vernieuwend antwoord op één van de meest basale, menselijke vragen: wat is onze identiteit, als individu en als soort? Tegelijk is het een dwingend pleidooi om uit de kooi te breken die ons als individu en soort omklemt en om de barrières te slechten tussen het ik en het andere.

De kunstenaar is er van overtuigd dat het ei, als wereld en laboratorium, iets ongelooflijks in zich draagt voor de toekomst. Vandaar zijn samenwerking met onder andere biologen, fertiliteitspecialisten, architecten, filosofen en genetici. The Cosmopolitan Chicken stelt immers vragen over de menselijke identiteit, zoals de hedendaagse technologie en wetenschap dat doen met onderzoek naar genetische manipulatie en klonen. Zeker de medische wetenschap.

En net als in kunst gaat ook creativiteit in wetenschap om het breken van grenzen. Noch wetenschap of filosofie zijn evenwel geisoleerd in staat om antwoorden te bieden. Een vaststelling die ook steeds meer de artistieke agenda’s gaat domineren. Vanmechelens kunst probeert die verschillende betekenis-‘servers’ te bundelen.

EXHIBITIONS IN THE GALLERY

  • There were no results found.
  • There were no results found.

maart 2004

THE COSMOPOLITAIN CHICKEN PROJECT / MECHELSE BRESSE – FIRST GENERATION

6 maart 2004 - 11 april 2004
anoukvilainartgallery, Bouquetstraat 132
Diepenbeek Limburg
3590 Belgium
+ Google Map

Inleiding door Jan Hoet

Find out more »
+ Export Events
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial