Loading Events

« All Artists

Manu Vandereycken

┬░1959, Brussel – woont en werkt te Genk

Het werk van Manu Vandereycken heeft vanaf zijn debuut tot nu een logische evolutie doorgemaakt. Aanvankelijk heeft hij zichzelf en de mogelijkheden door zijn degelijke technische bagage ter beschikking gesteld, als het ware getest op vlak. Dit gebeurde eerst vrij silhouetmatig. Vormen en kleuren, spanningen en ritmen, harmonie├źn en dissonanten zochten zich een eigen plaats uit in de compositie op vlak.

In een latere periode verschoof zijn aandacht naar vereenvoudigde basisvormen als cirkel en vierkant. Ook deze vormen werden nog eerder vlak gehouden, ze communiceerden met het substraat, het doek dat nu eenmaal alleen maar een lengte maal breedte bezit.

Zijn vormdrift, zijn verliefdheid op kleur en op licht heeft hem vervolgens verder gejaagd. Zo ging Manu geleidelijkaan zijn basisvormen ruimtelijkheid toemeten op het vlak. In het recente werk hebben de basisvormen volume verworven. Ze suggereren gewicht. Het zijn niet langer cirkels maar bollen, geen vierkanten meer maar kubussen. Denkbeeldig gegrepen uit de zgn. realiteit heeft hij deze vormen een soort plastische chirurgie doen ondergaan, hij verschafte ze een andere huid, deze van de eigen-werkelijkheid-op-doek.

Ook koloristisch is er in het recente werk van Manu Vandereycken een sterk waarneembare en gelukkige evolutie gaande. De vormen verwierven gelijktijdig met diepere ruimtelijkheid een subtieler spel van lichte en donkere partijen. Het licht schildert nu mee. Het intensifieert zowel het ruimtelijk aspect als de verdieping van de kleur. Nog altijd “lijkt” dit koloriet monochroom. Dit is evenwel maar schijn. Vandereycken offert hier een snel bereikbaar en goedkoop effect op aan wat wezenlijk is : soberheid en eenvoud.

EXHIBITIONS IN THE GALLERY

  • There were no results found.
  • There were no results found.

september 1999

MANU VANDEREYCKEN

11 september 1999 - 10 oktober 1999
anoukvilainartgallery, Bouquetstraat 132
Diepenbeek Limburg
3590 Belgium
+ Google Map

Inleiding door Mon Smitt

Find out more »
+ Export Events
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial