Loading Events

« All Exhibitions

  • This event has passed.

SHORT-NOTES PAINTINGS 2000-2002

27 april 2002 - 26 mei 2002

Inleiding door Anton Cotteleer

Nick Andrews studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, en kan ongetwijfeld beschouwd worden als een van de meest boeiende exponenten van de jongste generatie schilders.

Oorspronkelijk kenmerkten zijn schilderijen zich door een schijnbaar chaotische opeenstapeling van tekens, slogans en beelden, maar de laatste tijd lijkt zijn werk te evolueren naar een bijzonder expressieve en verhalende vorm van figuratie.

Zijn in de galerij tentoongestelde “short-notes” zijn een reeks schilderijen die een gevolg zijn van persoonlijke indrukken gedurende de laatste twee jaar. Hoewel beide reeksen met “entertainment” te maken hebben, stralen deze composities een bepaalde eenzaamheid uit. Dit heeft te maken met een doelbewust kleurgebruik. Deze reeks schilderijen zijn lineair opgebouwd om later ingekleurd te worden tot imaginaire taferelen, waarbij de primaire kleuren overheersen.

Het lineaire, de “short-notes”, is een schetsmatig oproepen van indrukken. Deze indrukken worden met stift op papier gezet. Dit benadrukt een directheid, een onomkeerbaarheid; wat gedrukt staat, blijft getekend. Dit is het documentaire aspect.

De vorm en het kleurgebruik worden tot het primaire herleid, zodat er een karakter ontstaat uit het karikaturale, vergelijkbaar met prints, strips en decors van musicals. Door die karikaturale kenmerken ontstaat een herkenning. Er wordt een nostalgie, een soort post-romantische visie gecreëerd: de vergankelijkheid en de wederopbouw. Door deze verschillende kenmerken scheppen deze schilderijen een tijdloos karakter, wat de toeschouwer vrijlaat een eigen tijd en idee te situeren.

De plaats en de tijd waar deze “short-notes” gemaakt werden, spelen een belangrijke rol. Croatia staat voor de heropbouw, New York verpersoonlijkt de vergankelijkheid.

Een eerste reeks schilderijen is ontstaan tijdens een verblijf van 2 weken in Hotel Croatia aan de grens met Servië en Macedonië. Dit hotel was ooit een luxe vijfsterren hotel.

Een tweede reeks is gegroeid uit een verblijf van 6 weken in Brooklyn, NY. Nick bezocht daar geregeld Coney Island, een pretpark dat tot een schim van zijn verleden is herleid. Wat hem aanzette tot het maken van deze reeks schilderijen waren de kleine details. De enkele trotse “rollercoasters” die opdoken tussen het goedkope entertainment.

Date

Start:
27 april 2002
End:
26 mei 2002

Artist

Nick Andrews

Location

anoukvilainartgallery
Bouquetstraat 132
Diepenbeek Limburg
3590 Belgium
+ Google Map
Website:
www.anoukvilain.be
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial