Loading Events

« All Exhibitions

  • This event has passed.

HUGO DUCHATEAU * KIM

27 september 2008 - 26 oktober 2008

Inleiding door Jan Hoet

 

Een niet alledaagse gebeurtenis in de kunstwereld is een tentoonstelling waarin twee krachtige persoonlijkheden uit éénzelfde gezin met elkaar in confrontatie gaan. De schilder Hugo Duchateau wordt dit jaar 70; zijn zoon de cartoonist Kim wordt er 40. Is er een betere gelegenheid om beide in een ludieke sfeer samen te brengen?

Anouk Vilain presenteert een reeks recente schilderijen van Hugo Duchateau waaruit nog steeds een voortdurende bewondering om het ontstaansproces van een kunstwerk blijkt. Deze drang naar fundamenteel onderzoek, niet gespeend van een humoristische kijk, is als een rode draad doorheen zijn lange creatieve carrière. Hij is als een duizendpoot die in zijn zoektocht naar de essentie zich alle technische disciplines heeft eigen gemaakt; tekeningen, installaties, beelden in glas, keramiek, metaal en tijdelijke projecten met en in de natuur, niets is hem vreemd en alles wekt zijn verwonderende scherpe blik.

Als cartoonist is zijn zoon Kim evenzo behept met éénzelfde drang om de wereld en zijn bewoners in hun dagelijkse doen en laten genadeloos te becommentariëren. Met zijn tekenpen, scherp als een scalpel, ontleedt hij menselijke gevoelens, gevestigde waarden, heilige huisjes en hypocrisie, tekeningen waarin oprechtheid en naïviteit de kijker zuur opbreken.

In confrontatie met de schilderijen van zijn vader Hugo ontbloot hij in deze tentoonstelling even genadeloos ook de hedendaagse kunstwereld. Zijn rauwe tekenstijl, extra gekruid met een gevatte taal in expressieve typografie, onderscheidt hem in het drukke cartoonlandschap.

Ludo Raskin

Date

Start:
27 september 2008
End:
26 oktober 2008

Location

anoukvilainartgallery
Bouquetstraat 132
Diepenbeek Limburg
3590 Belgium
+ Google Map
Website:
www.anoukvilain.be
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial